A fi lider este o poziție și un rol privilegiat. Este una dintre cele mai mari provocări pe care le poate întâmpina un om în cariera sa. Însă ceea gândiți, ce spuneți și cum o spuneți va avea un impact hotărâtor în viețile oamenilor pe care îi conduceți.
Mentalitatea orientată spre talent
Marea majoritate a firmelor de consultanță internațională și a corporațiilor susțin că pentru succesul corporatist trebuie să ai o “mentalitate orientată spre talent”. Ei susțin că, la fel cum există talente înnăscute în sport, există talente și în afaceri. La fel cum echipele sportive oferă cecuri imense pentru a contracta talente extraordinare, la fel ar trebui și corporațiile să nu facă economie în recrutarea talentelor, deoarece aceasta este arma secretă, cheia cu care poți învinge competiția.
Companiile recrutează mari talente, de cele mai multe ori persoane cu diplome importante, lucru care, în sine, nu este rău. Însă, punându-și încrederea totală în abiliățile lor, companiile comit două erori esențiale. Prima – odată ce o persoană este catalogată drept ‘geniu’ începem să ne amăgim referitor la deficiențele respectivei persoane. Iar a doua – crearea unei culturi care venerează talentul, forțăm angajații să arate și să acționeze ca și cum ar avea talente extraordinare. De fapt, îi ajutăm să adopte o mentalitate rigidă. Și cunoaștem din studiile noastre că oamenii cu o mentalitate rigidă nu-și recunosc și nu-și corectează deficiențele. Ei devin atât de îngrijorați de apariția deficiențelor încât refuză să își asume îmbunătățirea abilităților. Oamenii care trăiesc într-un mediu care îi agrează pentru talentul lor înnăscut, au dificultăți grave când imaginea lor este amenințată și nu vor ține piept managerilor sau clienților admițând că au greșit.
Majoritatea liderilor sunt încremeniți în sisteme care promovează recompense și nu progresul. Sistemele organizaționale sunt construite pe persupunerea greșită că oamenii trebuie revigorați, răsplătiți sau îndemnați să își atingă obiectivele cu mijloace externe. În fapt, aceste stimulente externe creează doar dependență.
Astfel subminează nevoile fundamentale ale oamenilor de a crește, de a prospera, de a se dezvolta într-un mediu profesional unde oameni independenți se autoresponsabilizează, unde relațiile pline de substanță în cadrul echipelor, duc la excelență, procese simplificate și inovație.
Liderii cu mentalitatea rigidă, trăiesc în general într-o lume în care unii sunt superiori și alții inferiori. Trebuie să-și confirme în mod repetat faptul că sunt superiori, iar compania este doar o platformă pentru acest lucru. Sunt preocupați de “reputația și măreția lor” încât de cele mai multe ori duc compania fie la eșec, fie la un nivel mediocru.
Mentalitate lor este atât de înăbușitoare, lumea lor este atât de mică și restrânsă – deoarece mințile lor sunt mereu axate pe un singur lucru: Validați-mă. Sunt un Star!
Cănd intri în lumea liderilor cu mentalitatea flexibilă, totul se schimbă. Totul se luminează, se extinde, se umple de energie și de posibilități.
Jim Collins și echipa sa au condus un studiu pentru a identifica “Ce anume facilitează saltul unor companii spre extraordinar și menținerea lor acolo, în timp ce alte companii comparabile cu ele nu reușesc să treacă de bine?”
După cinci ani de studiu, el afirma în cartea sa “Excelența în afaceri” că sunt mai mulți factori importanți. Iar unul dintre aceștia, care a fost factorul inconfundabil, e tipul de lider care a condus în fiecare caz compania spre extraordinar.
Nu e vorba despre un tip legendar, carismatic, care debordează de orgoliu și talent autoproclamat, ci de oameni modești care au pus în mod constant întrebări și au avut abilitatea de a înfrunta cele mai brutale răspunsuri – adică a privi eșecul în față, chiar și propriile eșecuri – păstrându-și totodată credința că în final vor reuși.
Este vorba de lideri cu o mentalitate flexibilă, care cred în dezvoltarea personală. Iar un semn distintiv e că nu încearcă să demonstreze constant că sunt mai buni decât alții. De exemplu, nu scot în evidență ierarhia cu ei în vârf, nu-și asumă merite pentru contribuțiile altora și nu îi subminează pe alții pentru a se simți ei puternici.
În schimb încearcă mereu să îmbunătățească lucrurile. Se înconjoară de cei mai capabili oameni pe care îi pot găsi, își văd propriile greșeli sau deficiențe și întreabă frecvent franc care sunt abilitățile de care ei și compania vor avea nevoie în viitor. Și tocmai datorită acestor lucruri pot merge înainte cu încrederea bazată pe fapte, nu pe fantezii referitoare la talentul lor.
Ca lideri cu mentalitate flexibilă, acești oameni încep prin a crede în potențialul uman și în dezvoltare – atât a lor, cât și a a celorlalți. În loc să utilizeze compania ca pe un vehicul pentru măreția lor, ei o folosesc ca pe un motor pentru creștere – pentru ei înșiși, pentru angajați și pentru companie, ca întreg. Apoi, accentul cade pe munca în echipă, nu pe lux. Într-un astfel de mediu – autentic, calm și plin de semnificație – energia, vitalitatea și starea de bine sunt de cea mai bună calitate.
Un lider situațional cu o mentalitate flexibilă va susține conversații aliniate cu oamenii din echipa sa pentru a-i ajuta să realizeze conexiunea cu ceea ce îi face să vină zilnic la serviciu.
Leadershipul cu mentalitatea flexibilă se poate antrena
Mii de studii dedicate înțelegerii mentalității, motivației și dezvoltării umane scot în evidență beneficiile impresionante care apar când ne antrenăm pentru o mentalitate flexibilă, cum ar fi: sănătate fizică și mintală mai bună, generarea de rezultate mai semnificative, capacitate de concentrare mai mare, creativitate crescută, mai multă implicare și mai multă satisfacție în muncă, productivitate ridicată, relații cu mai mult sens.
Succesul unei companii se datorează unei culturi a aparteneței, în care oamenii sunt mulțumiți de munca lor, se simt în siguranță și generează un val de energie pozitivă, în loc să o cheltuiască pe conflicte și nemulțumiri inutile.
Iar clienții simt această diferență de cultură, simt pasiunea și faptul că primesc servicii excelente și devin loiali companiei.
Sentimentul relaționării printr-o cultură a apartenței, reflectă echilibrul dintre o minte sănătoasă și o inimă liniștită și calmă. Într-un astfel de mediu, oamenii devin din ce în ce mai competenți, concentrându-se asupra învățămintelor care îi încurajează să încerce ceva din nou, să ceară sprijin și să învețe din propria experiență.
Cred cu tărie în dialogurile autentice, unu-la-unu dintre lideri și angajați, purtate cu regularitate pe tema perspectivelor implicării acestora ca modalitate eficientă de îmbunătățire a performanțelor și competențelor oamenilor.
Datoria unui lider este să creeze mediu propice care să le faciliteze angajaților să devină în fiecare zi o versiune mai bună a lor înșiși. Importanța realizarii conexiunii cu sinele superior și reflectarea acestuia în exterior, revelarea frumuseții interioare – să scoată la lumină tot ce au mai bun și să-i facă să exprime acest lucru – sunt elemente care fac parte din formula specială pentru o conducere sănătoasă și măiestria unui lider cu o mentalitate flexibilă.